Studencki Projekt Naukowo-Dydaktyczny

Dietetyka i Żywienie Medyczne

Ze Studentami w Stronę Zdrowia

Zwarliśmy szyki!! Health Inn Med razem z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu realizuje studencki projekt naukowo-dydaktyczny.

W ramach projektu „Mistrzowie Dydaktyki II” (wiecej o projekcie tutaj) wraz ze studentami pierwszego roku studiów magisterskich kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka prowadzimy badania, dotyczące wpływu diety na leczenie wśród osób z wielochorobowością.

Celem naszych badań jest sprawdzenie w jakim stopniu sposób odżywiania wspomaga proces powrotu do zdrowia. W ramach programu zapewniamy DARMOWĄ opiekę dietetyczną, która jest niezwykle istotna w przypadku leczenia wielu schorzeń, takich jak m.in.:

zaburzenia metaboliczne
(insulinooporność, cukrzyca)

choroby o podłożu hormonalnym
(niedoczynność/nadczynność tarczycy, Hashimoto, PCOS)

choroby sercowo-naczyniowe
(nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu)

…i wielu innych.

Jak Ty możesz na tym skorzystać?

Jeśli zmagasz się ze schorzeniem wymagającym wprowadzenia interwencji dietetycznej i zainteresował Cię ten wpis lub od dłuższego czasu rozważasz zgłoszenie się do dietetyka, ale kwestie finansowe powstrzymują Cię od tej wizyty, lub w imię nauki chcesz wziąć udział w projekcie, to serdecznie zapraszamy do dołączenia. Na pewno nie pożałujesz!

Zapewniamy 100% zaangażowania i mamy nadzieję, że również 100% satysfakcji.

REKRUTACJA ZAKOŃCZONA

Dlaczego ten projekt jest ważny?

Nasze działania to odpowiedź na potrzebę społeczną jaką jest darmowy dostęp do usług dietetycznych, które to powinny być refinansowane ze środków NFZ. 

Niestety ustawodawca przewidział finansowanie dostępu do dietetyka tylko w kilku przypadkach, a wsparcie dietetyczne na etapie hospitalizacji bardzo często jest niewystarczające.

Efektem tej luki prawnej jest przeniesienie konsultacji dietetycznych do sektora prywatnego. 

Dlatego wielu pacjentów – mimo ewidentnych wskazań medycznych – nie korzysta z profesjonalnego poradnictwa dietetycznego, które w terapii wielu chorób jest wręcz kluczowe. Ten brak regulacji prawnych dotyczy również samego zawodu dietetyka.

Projekt studencki

Kilka słów o nas:

Bo przecież każdy projekt to przede wszystkim ludzie, którzy go tworzą!

Dr n. med. DORIAN NOWACKI

Tutor

Założyciel Health Inn Med, absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka UPWr. Zajmuje się Dietetyką osób dorosłych, Psychodietetyką oraz Innowacyjnym Żywieniem Medycznym.

więcej O MNIE:

PORADNIAstrona UPWr

EDYTA DROZD

Studentka – Tutee

Miłośniczka górskich wędrówek i długich spacerów. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Połączenie pasji do gotowania z chęcią niesienia pomocy innym dało efekt końcowy, jakim jest jej przyszły zawód – dietetyk.

AGNIESZKA SZYMLET

Studentka – Tutee

Uwielbia zdobywać nową wiedzę i umiejętności. Interesuje się naukami ścisłymi, w szczególności chemią żywności. W wolnych chwilach tworzy rękodzieło i gra na skrzypcach.

KINGA MYJAK

Studentka – Tutee

Empatyczna, spokojna, gotowa nieść pomoc. Interesuje się zdrowym odżywianiem. Ważny jest dla niej rozwój osobisty, lubi eksperymentować w kuchni, zwiedzać ciekawe miejsca oraz uprawiać różnego rodzaju aktywności fizyczne. Wyznaje zasadę, że w życiu do człowieka należy podchodzić w sposób holistyczny.

NATALIA SIDAK

Studentka – Tutee

Stale poszerza swoją wiedzę w zakresie żywienia człowieka, a kierunek jej studiów stał się jedną z pasji. W życiu zawsze stara się znaleźć pozytywy, jest optymistką, ale też dosyć opanowaną osobą, ceniącą sobie dobry humor. Uwielbia aktywnie spędzać czas, podróżować, poznawać nowe smaki w kuchni.

JOANNA MRÓZ

Studentka – Tutee

Zdrowym odżywianiem interesuje się już od czasów przedstudenckich, dlatego też zdecydowała się na studia w kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka. Jest osobą cierpliwą, zdeterminowaną i empatyczną. W wolnej chwili uwielbia jeździć na rowerze, biegać oraz czytać książki.