dr n. med. Dorian Nowacki

Dietetyka i Żywienie Medyczne

dr Dorian Nowacki

doktor nauk medycznych, dietetyk

Stopień doktora uzyskał z wyróżnieniem na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Podczas studiów doktorskich zajmował się badaniami nad rolą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tj. fosfolipidy, kwasy omega-3, omega-6) w prewencji oraz terapii chorób sercowo-naczyniowych.

Po uzyskaniu stopnia doktora pracował jako Adiunkt na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego, a także w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie zajmował się tematyką dotyczącą zastosowania żywności funkcjonalnej i związków aktywnych biologicznie w prewencji chorób cywilizacyjnych.

Obecnie jako założyciel i prezes Health Inn Med sp. z o.o. zajmuje się Dietetyką oraz Innowacyjnym Żywieniem Medycznym. 

Jako absolwent prestiżowego rządowego programu Top500innovators posiada doświadczenie międzynarodowe zdobyte na Uniwersytecie Oxfordzkim oraz Uniwersytecie Cambridge. Doświadczenie międzynarodowe zdobywał także na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzymskiego Tor Vergata we Włoszech oraz Wydziale Medycznym Sackler Uniwersytetu Tel Awiwu w Izraelu

Jest autorem i współautorem publikacji medycznych o zasięgu międzynarodowym (m. in. w czasopismach z grupy Nature), a także współtwórcą patentów dotyczących zastosowania innowacyjnych fosfolipidów w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  LinkedInResearchGate

Dorian Nowacki – ZnanyLekarz.pl

Dorian Nowacki – ZnanyLekarz.pl

Czytaj więcej:

POLSKATIMES.PL

Czy marzenia o kolonizacji innych planet w kosmosie trzeba porzucić?

GLOS.UPWR.EDU.PL

Staże dla innowatorów. Nasi jadą do USA i Anglii – Głos Uczelni – Uniwersytet Przyrodniczy we…

Głos UPWr

Młode oblicze polskiej nauki o światowym zasięgu

Wybrane publikacje i doniesienia naukowe:

“Lecithin derived from ω-3 PUFA fortified eggs decreases blood pressure in spontaneously hypertensive rats”
D. Nowacki, H. Martynowicz, A. Skoczyńska, A. Wojakowska, B. Turczyn, Ł. Bobak, T. Trziszka, A. Szuba
Sci Rep. Link – nature.com

“Stan odżywienia 14-latków z Wrocławia” J. Wyka, E. Piotrowska, E. Raczkowska, K. Rak, D. Mazurek, M. Bienkiewicz, D. Nowacki
Bromat. Chem. Toksykol. Link – ptfarm.pl

“Wpływ kwasów omega-3 (DHA) na zaburzenia otępienne, w tym chorobę Alzheimera w badaniach zwierzęcych”
B. Stańczykiewicz, D. Nowacki, M. Jakubik, J. Rymaszewska
Psychogeriatr.Pol. Link 

“Wpływ kwasów omega-3 na poziom ołowiu, reaktywność naczyń i lipidy w surowicy szczurów zatruwanych ołowiem”
A. Wojakowska, A. Skoczyńska, B. Turczyn, D. Nowacki, Ł. Bobak, B. Smyk, A. Szuba, T. Trziszka
Conference Publication; Olsztyn: UMW Editor,  ISBN 978-83-7299-893-4

“Omega-3 enriched eggs and egg derived products in prevention and treatment of cardiovascular diseases” 
A. Szuba, D. Nowacki, K. Skórka-Telichowska, A. Wojakowska, A. Podgórska, A. Doroszko, Ł. Bobak, T. Trziszka
Wrocław Banff Egg Forum 2014, p. 33. ISBN 978-83-7717-185-1

“The phospholipid fraction obtained from egg yolk decreases blood pressure in spontaneously hypertensive rats exposed to acute stress” H. Martynowicz,D. Nowacki, G. Mazur, T. Trziszka. A. Szuba
Journal of Hypertension, doi: 10.1097/01.hjh.0000500248.52671.11. Konferencja: Hypertension Seoul 2016. Link

Wszystkie publikacje
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram